Skyggen – en kammeropera af Aya Yoshida

“Skyggen – en kammeropera af Aya Yoshida” er skabt i samarbejde mellem danske og japanske kunstnere i forbindelse med fejringen af 150-året for det diplomatiske venskab disse to lande imellem.

Igennem 2017 har den unge, fremadstormende japanske komponist Aya Yoshida arbejdet intensivt på at komponere denne kammeropera. Hun har i de seneste år været bosat i København, og hendes musik har rødder både i Danmark og Japan. Kammeroperaen er inspireret af Hans Christian Andersens novelle ”Skyggen” og i samarbejde med librettist Shunsuke Sano har Aya Yoshida udarbejdet operaens libretto; en personlig musikalsk fortælling, som tager udgangspunkt i nogle af de store spørgsmål omkring identitet, som berøres i H.C. Andersens historie.

Ensemblet vil bestå af professionelle klassiske musikere og sangere fra Danmark og Japan, dirigeret af den danske dirigent Morten Ryelund. Forestillings visuelle del vil blive skabt i et samarbejde mellem to unge, talentfulde kunstnere Magnus Pind Bjerre (DK) og kalligrafisten Suitou Nakatsuka (JP), som vil udarbejde et dragende og fantasifuldt visuelt udtryk.

Forestillingen ”Skyggen – en kammeropera af Aya Yoshida” har premiere i Kapellet på Assistens Kirkegaard i København den 16. og 17. november 2017. Kapellet emmer af dansk kulturhistorie og har en stærk forbindelse til H.C. Andersen. Vi ønsker derfor at skabe en original og stedspecifik opsætning, som inddrager disse historiske omgivelser.

 

Kunstnere

 

 • Aya Yoshida er en japansk komponist født i Kobe, Japan i 1992. Allerede i en alder af 6 år begyndte hun at komponere. Efter at have færdiggjort sine studier på Toho Gakuen School of Music i Tokyo rejste hun i 2014 til København for at studere hos Niels Rosing Schow og Jeppe Just Christensen på det Kongelige Danske Musikkonservatorium.
  Hendes værker bliver spillet af solister, ensembler og orkestre i både Japan og Europa. Her kan nævnes Arditti Quartet, Curious Chamber Players og DR SymfoniOrkestret blandt mange andre.
  Design og mode har altid været en vigtig inspirationskilde for Aya Yoshida; den abstrakte energi vækker hendes kreativitet og transformeres til nye og originale lydlandskaber med afsæt i hendes
  personlige univers.
 • Suitou Nakatsuka  Suitou Nakatsuka er en internationalt anerkendt japansk kalligraf. Siden hun i en alder af 4 år stiftede bekendtskab med den klassiske
  japanske kalligrafi, har hun været dybt fascineret og inspireret af denne traditionelle kunstform. Fornemmelsen af penslens bevægelse genererer hendes kreativitet og kalligrafien giver hende uendelige muligheder for at udforske og udtrykke sig selv.
  For sin udstilling på Carrousel Du Louvre i Paris vandt Suitou Nakatsuka 1. pris og juryens specialpris i “Le Salon 2016 – National Society of Fine Arts”.
  Hun har udgivet flere bøger om kalligrafi og hendes bogserie om håndskrivning er solgt i mere end 3 millioner eksemplarer verden over.
 • Magnus Pind Bjerre er en ung dansk kunstner og videodesigner med base i New York. Han arbejder primært med video, performance og visuelt teater. I 2017 modtog han årets Reumert pris for sit arbejde med Hotel Pro Forma. Hans arbejde har høstet international anerkendelse.
  Magnus’ video design er bliver vist i store dele af verden blandt andet på Wiener Statsopera, Det Kongelige Teater i København, La Monnaie | De Munt National Belgian Opera og Lithuanian National Drama Theatre. Hans værker er desuden blevet udstillet på Transmediale Festival i Berlin, 3LD Art & Technology Center i NYC, CPH:DOX Festival i Copenhagen, Harvard University og i DR Koncerthuset.
  Magnus er uddannet fra Københavns Universitet og Parsons School of Design i New York, hvor han nu arbejder som underviser.

 

Officiel supportmeddelelse fra Nicolai Bergmann

Som officiel goodwill ambassadør i forbindelse med fejringen af 150 årsdagen for diplomatisk og handelsmæssig forbindelse mellem Danmark og Japan, har jeg i løbet af i år 2017 været med til mange spændende projekter og initiativer i begge lande.
Ud af de mange begivenheder, ser jeg ”Skyggen” som noget specielt, da operaen involverer kunstnere fra både Danmark og Japan. Som dansker, der har boet 20 år i Japan, har jeg bevæget mig i et meget kreativt miljø i konstant udvikling. Jeg har stor respekt for kunstnerisk samarbejde mellem to så forskellige kulturer. At kunne opføre operaen på Assistens kirkegården i København, er set med japanske øjne en hel speciel mulighed, og jeg ser operaen som et fantastisk initiativ. Jeg ønsker alle held og lykke.

― Nicolai Bergmann, Kunstner & Entreprenør

 

Praktisk information

16. og 17. november 2017 kl. 20:00.
Varighed 75 min. (Døren er åben fra 19:30 – 19.55)
Kulturhuset Assistens
Kapelvej 4, 2200 København N, Tlf. 35 37 19 17

Titel:

“Skyggen – en kammeropera af Aya Yoshida”

Inspireret af ”Skyggen” (1847) af Hans Christian Andersen

Kunstnere:
Komponist: Aya Yoshida
Kalligraf: Suitou Nakatsuka
Videodesign: Magnus Pind Bjerre

Sangere:
Skyggen [1. soprano]: Carina Tybjerg Madsen
Menneske 1 [2. soprano]: Anne Sophie Hjort Ullner
Menneske 2 [Mezzo]: Svafa þórhallsdóttir
Menneske 3 [Alto]: Klara Lucia Thordsen

Musikere:
Dirigent: Morten Ryelund
1. violin: Saana Kähkönen
2. violin: Yuko Yasui
Bratsch: Jenny Lüning
Cello: Maria Isabel Edlund
Fløjte: Marie Sønderskov
Klarinet: Natalie Harris
Slagtøj: Ying-Hsueh Chen

Andre:
Producent/Instruktør: Aya Yoshida
Librettist: Aya Yoshida/ Shunsuke Sano/ Sosha Teperowska
Dramaturg: Sosha Teperowska
Lysdesigner: Frederik Dahl Hougs
Videoassistent : Katrine Balle Hvidberg
Kostume: Henrik Vibskov
Plakat/Program design: Naoto Oguri
Initiativtager og kreativ projektudvikler: Louise Gorm
Project Manager: Meimu Tanimoto

Særlig tak til: Chihiro Aoyagi/ Erika Kodani/ Fukuyo Oashi/ Gediminas Sudnikavičius/ Rostrup Jensen/ Keiko Kume/ Lucy Yao/ Maya Taneda/ Mika Yasuoka/ Niklas Ottander/ Rikuro Sakaushi/  Satsuki Inoue/ SHIORI/ Tomoko Konae/ Toyoki Adachi/ Yuka Harikai Drejer/ Yuriko Yagi

Projekt Organisation:
NPO Japanordic

Official Støtte:
Den Japanske Ambassade i Denmark
Læs mere om 150-års jubilæet her

 

JPDK-LOGO-Colour & BLACKWHITE (2)

 


English
日本語
Sponsors